B-E-St ® Bio- Energy-Stimulation

bodyhealth-65

Bio- Energy-Stimulation

 

Η ιδέα της Βιοενεργειακής διέγερσης γεννήθηκε απο το επίμονο ενδιαφέρον επιστημόνων να βρουν απαντήσεις στα προβλήματα πολλών ασθενών για την βελτίωση των σωματικων αναγκών και την καταπολέμιση των παθολογικών συμπτωμάτων. Η επεξεργασία όλων αυτών των πληροφοριών μας προσφέρεται μέσα απο το B-E-St και τα μικρορεύματα .

Μια συσκευή με κορυφαία τεχνολογία που χρησιμοποιεί βιοδιεγερτικά ρεύματα πολύ χαμηλής έντασης επιτυγχάνοντας την αύξηση της ενεργειακής πηγής ΑΤΡ (Adenosine triphosphate  – η χημική βάση όλων των ζωντανών κυττάρων ) κατά  500-800% , μειώνει τον πόνο γρήγορα και αποκαθιστά τραυματισμούς άμεσα . Η συγκεκριμένη μορφή ρεύματος επαναφέρει τα κύτταρα , χρησιμοποιώντας της συχνότητα του κάθε οργάνου σαν μια μικρή υπενθύμιση , ώστε να βοηθήσει συγκεκριμένα κύτταρα να επανέλθουν και το όργανο να λειτουργεί καλύτερα .

Οι δυνατότητες του B-E-St είναι εκπληκτικά μεγάλες όμως τα θεραπευτικά αποτελέσματα στην θεραπεία των τενόντων , και μυικών τραυματισμών και χρόνιων πόνων είναι τα πλέον σημαντικά .

 

Ενδεικτικές εφαρμογές

Μείωση του στρες , αναζωγόνηση , βελτίωση του ενεργειακού επειπέδου , ταχεία αποκατάσταση έπειτα απο αθλητηκές δραστηριότητες , μείωση φλεγμονών , στην αύξηση κινητικότητας , στην βελτίωση ποιότητας ύπνου , επιτάχυνση στην επούλωση πληγών , βοηθάει στην αναγέννηση κυττάρων και οστών , στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος με την παραγωγή λευκοκυττάρων .

ONDERWERP:  JEECEE REVALIDATIE DATUM: 16/06/2009 RUDI VAN BEEK

Πως η διέγερση με μικρορεύματα παράγει ΑΤΡ (αδενοσινοτριφωσφορικό οξύ)

– Ένας μηχανισμός

Steven Bailey, DC

Tα μόρια του ATP (αδενοσινοτριφωσφορικό οξύ) είναι οι φορείς αποθήκευσης και διανομής της ενέργειας μέσα στο σώμα. Ο διαχωρισμός του ATP σε ADP (αδενοσινοδιφωσφορικό οξύ) παράγει ενέργεια.

Ο διαχωρισμός του φωσφορικού δεσμού προκαλεί την παραγωγή ενέργειας. Αυτή η ενέργεια χρησιμοποιείται σε σχεδόν όλες τις κυτταρικές αντιδράσεις που σχετίζονται με την ενέργεια. Επίσης, εκτός του ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας σχεδόν όλων των κυττάρων του σώματός μας, η λειτουργία του ΑΤΡ μπορεί να εξεταστεί ανά κατηγορίες δραστηριότητας. Αυτές οι ουσιαστικές λειτουργίες περιλαμβάνουν:  1) μυϊκή συστολή, 2) πρωτεϊνική βιοσύνθεση, 3) νευρική μετάδοση και 4) ενεργό μεταφορά μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες.

Στην μυϊκή συστολή, η διαδικασία συμβαίνει ως εξής: κάθε μυϊκή άτρακτος αποτελείται από μυϊκές ίνες. Μέσα στις μυϊκές ίνες υπάρχουν πολλά μυϊκά ινίδια. Τα μυϊκά ινίδια αυτά αιωρούνται μέσα σε μια ρευστή ουσία που ονομάζεται σαρκόπλασμα. Μέσα στο σαρκόπλασμα αιωρούνται χιλιάδες μιτοχόνδρια, που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ΑΤΡ.

Το ΑΤΡ είναι εκείνο που ενεργοποιεί τη διαδικασία μυϊκής συστολής από την δραστηριότητα ΑΤΡ της εκτιθέμενης κεφαλής της μυοσίνης. Όταν το ΑΤΡ εκτίθεται στην κεφαλή της μυοσίνης, διαχωρίζεται και η ενέργεια απελευθερώνεται. Πρέπει να σημειωθεί ότι το μαγνήσιο είναι πολύ απαραίτητο στις αντιδράσεις ΑΤΡ που απελευθερώνουν ενέργεια. Πριν το ΑΤΡ μπορέσει να γίνει «ενεργό ΑΤΡ», το μαγνήσιο πρέπει να ενωθεί ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο φωσφορικό άλας. Κλινικά,  η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να σχετίζεται με την ινομυαλγία και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Η σύνθεση σχεδόν όλων των χημικών συστατικών απαιτεί ενέργεια. Η ενέργεια αυτή είναι το ΑΤΡ, που είναι πολύ σημαντικό για την πρωτεϊνική βιοσύνθεση, τα φωσφολιπίδια, τις πουρίνες, τις πυριμιδίνες, και εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) άλλες ουσίες. Ας πάρουμε ως παράδειγμα την εμπλοκή του ΑΤΡ στην πρωτεϊνική σύνθεση: μια μοναδική πρωτεΐνη μπορεί να αποτελείται από πολλές χιλιάδες αμινοξέων. Χρειάζεται ο διαχωρισμός τεσσάρων φωσφορικών δεσμών για να ενωθούν δύο αμινοξέα μαζί.

Στο μέγιστο βαθμό, δύο ΑΤΡ θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ως ενέργεια για την ένωση δύο αμινοξέων, έτσι αν η πρωτεΐνη μας αποτελείται από 10,000 αμινοξέα, μπορεί να χρειαστούν 20,000 ΑΤΡ για να δημιουργηθεί μόνο αυτή η πρωτεΐνη. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα ίδια τα αμινοξέα χρησιμοποιούν έμμεσα ΑΡΤ αφού πρώτα συν-μεταφερθούν μέσα στα κύτταρα.

Το ΑΤΡ είναι απαραίτητο για τη νευρική μετάδοση. Η νευρική μετάδοση συνεπάγεται της απελευθέρωσης ουσίας του νευρικού πομπού από τη προσυναπτική απόληξη μέσα στη συναπτική σχισμή, που είναι, με απλά λόγια, ένα διάστημα μεταξύ δύο νεύρων. Η ουσία του νευρικού πομπού γεφυρώνει τη σχισμή και συνδέεται με τον αποδοχέα του άλλου κυττάρου. Η ουσία του νευρικού πομπού πρέπει συνεχώς να αναδημιουργείται στην προσυναπτική απόληξη προς μελλοντική απελευθέρωση. Η ενέργεια γι’αυτή τη δημιουργία παρέχεται από το ΑΤΡ. Υπάρχουν πολλά μιτοχόνδρια μέσα στην προσυναπτική απόληξη τα οποία δημιουργούν και αποθηκεύουν το ΑΤΡ γι’αυτή τη διαδικασία. […]

Στη μετασυναπτική απόληξη, το επόμενο νευρωνικό κύτταρο, και μέσω της ενεργούς μεταφοράς νατρίου, καλίου, και ασβεστίου, οι διαφορές συγκέντρωσης μέσα στη μεμβράνη νευρωνικού κύτταρου πυροδοτούν το νεύρο (firing) και την μετάδοση νευρικών σημάτων στην επόμενη προσυναπτική απόληξη. Αυτές βαθμιδώσεις συγκέντρωσης δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την ενεργό μεταφορά ΑΤΡ μέσα από τις μεμβράνες νευρωνικών κυττάρων.

Η ενεργή μεταφορά γίνεται μέσω της απελευθέρωσης ενέργειας του ΑΤΡ στην αποσύνθεση των φωσφορικών δεσμών του (βλ. σχεδιάγραμμα 1: η χημική δομή του ΑΤΡ, αποσύνθεση και απελευθέρωση ενέργειας). Η ενεργή μεταφορά είναι ένα μέσον με το οποίο οδηγούνται τα μόρια μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες, είτε μέσα στο κύτταρο είτε έξω απ’αυτό, απέναντι σε μια βαθμίδωση συγκέντρωσης […] η 3 οποία μπορεί να είναι ηλεκτρική ή βαρομετρική

(pressure gradient). Το νάτριο, το κάλιο, η γλυκόζη, τα αμινοξέα και πολλά άλλα στοιχεία μεταφέρονται κατ’αυτόν τον τρόπο.

Με λίγα λόγια, το ΑΤΡ είναι το ενεργειακό συνάλλαγμα για το σώμα μας. Στην πραγματικότητα, κυριολεκτικά κάθε κυτταρολογική, ιστολογική ή φυσιολογική διαδικασία γίνεται με τη διαμεσολάβηση του ΑΤΡ, πράγμα το οποίο καθιστά το ΑΤΡ πολύ σημαντικό από κλινικής άποψης. Ενώ θεωρητικά το σώμα μας παράγει όλο το ΑΤΡ που χρειαζόμαστε, στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Η διέγερση με μικρορεύματα ισχύος μεταξύ 200-800 μικροαμπέρ είναι ένας τρόπος υπερφόρτισης του ιστού με ΑΤΡ, το οποίο θα βρίσκεται εκεί έως ότου χρειαστεί. Μ’αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξηγηθεί μεγάλο μέρος της έρευνας όπου φαίνεται αύξηση 200 % στον βαθμό ίασης, εφόσον ισχύει για εκατοντάδες καταστάσεις. Από κλινικής άποψης,  οποιαδήποτε θεραπευτική διαδικασία χρειάζεται μεγάλο ποσοστό ΑΤΡ και μπορεί να επιταχυνθεί μέσω ενός τρόπου αύξησης του ΑΤΡ μέσα στον ιστό. Η διέγερση με μικρορεύματα το καταφέρνει, αυξάνοντας το ΑΤΡ μέσα στον ιστό έως και κατά 400%.

ONDERWERP:  JEECEE REVALIDATIE DATUM: 16/06/2009 RUDI VAN BEEK

Συζήτηση

Η διέγερση με μικρορεύματα μέσα στο σώμα προκαλεί μια ριζική αύξηση της παραγωγής των επιπέδων ΑΤΡ. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να εκτελεί οποιαδήποτε διαδικασία ίασης ταχύτερα. […]

Το ΑΤΡ είναι η δυναμική δεξαμενή ενέργειας στο σώμα μας. Η γλυκόζη εξυπηρετεί ως πιο μακροχρόνια δεξαμενή, αλλά καθαυτή δεν κάνει πολλά για να προμηθεύσει στο σώμα με καύσιμα. Η γλυκόζη μετατρέπεται πρώτα σε ΑΤΡ, το οποίο είναι ο φορέας αποθήκευσης και διανομής ενέργειας.

Από τη στιγμή πουπαράγεται το μόριο του ΑΤΡ, καταναλώνεται τυπικά σε ένα λεπτό. Ο ρυθμός αναστροφής (turnover) του ΑΤΡ είναι πολύ ψηλός. Ωστόσο, το σώμα έχει την μεγάλη ικανότητα αποθήκευση ΑΤΡ. Μπορεί κανείς να φτιάξει αποθήκες ΑΤΡ. Αυτός είναι ένας λόγος που, αντίθετα προς τις άλλες μορφές ηλεκτροθεραπείας όπως η θεραπεία με παρεμβαλλόμενα ρεύματα (ΙF), ή η διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση (ΤΕΝS) με υψηλότερες ποσότητες ρεύματος,  και η γαλβανική ηλεκτροθεραπεία, τα μικρορεύματα είναι μοναδικά στο ότι έχουν συσσωρευτική επίδραση, αντί για μειωτική. Οι άλλες συσκευές ηλεκτρικής διέγερσης μειώνουν τα επίπεδα ΑΤΡ. Επιπλέον, δεν μπορούμε ακόμα να σκεφτούμε αυτές οι συσκευές στα πλαίσια της παραγωγής ΑΤΡ. Έχει αποδειχθεί ότι οποιαδήποτε διέγερση ισχύος άνω των 1,000 μικροαμπέρ προκαλεί σταθεροποίηση (plateauing) και έπειτα μείωση του ΑΤΡ. 4 Η ηλεκτροθεραπεία με μικρορεύματα […] είναι η καλύτερη επιλογή για αύξηση της ιστολογικής ίασης. Η έρευνα και οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι με τη διέγερση με μικρορεύματα, υπάρχει μείωση κατά 40-50 % στον χρόνο ίασης των έλκων και παραμόρφωσης συνδέσμων/στελεχών. Τα κατάγματα θεραπεύονται πιο γρήγορα και οι υπερτροφικές ουλές (keloid scars) αναπλάθονται πιο υγιείς και δυνατές. Άλλες επιδράσεις της διέγερσης με μικρορεύματα σχετιζόμενης με το ΑΤΡ περιλαμβάνουν τη μείωση φλεγμονής, οιδήματος και πρηξίματος, και την αύξηση φυσικής αντοχής στα αθλήματα.

Από κλινικής πλευράς, οι θεραπευτικές επιδράσεις της διέγερσης με μικρορεύματα δεν περιορίζεται καθόλου στην αύξηση παραγωγής ΑΤΡ, αλλά και στην πραγματικά δραματική μείωση του χρόνου ίασης των τραυμάτων κατά το ήμισυ.  Ο μηχανισμός αύξησης της παραγωγής ΑΤΡ μέσω διέγερσης με μικρορεύματα μπορεί να εξηγηθεί. […]

ONDERWERP:  JEECEE REVALIDATIE DATUM: 16/06/2009 RUDI VAN BEEK

Ένα εργαλείο ηλεκτροθεραπείας με μικρορεύματα παρέχει συνεχές ρεύμα  (DC), και έτσι η φύση της ηλεκτρικής του ροής είναι ίδια. Στο σχεδιάγραμμα 2  (δημιουργία μια βαθμίδας πρωτονίου (proton gradient) με μικρορεύματα) φαίνεται ένα τυπικό κύκλωμα στο οποίο τα ηλεκτρόνια ρέουν από την κάθοδο στην άνοδο, ενώ τορεύμα στη μορφή αρνητικών ιόντων, ρέει από την άνοδο στην κάθοδο. Μπορούμε νασκεφτούμε τα αρνητικά ιόντα ως αντισταθμιστικά για τα ηλεκτρόνια που ρέουν αντίθετα. Αυτό περιλαμβάνει το κύκλωμα.

Μεγαλύτερης κλινικής συνάφειας είναι περισσότερο εκείνο που συμβαίνει στην άνοδο και την κάθοδο, παρά το κύκλωμα καθαυτό. Γύρω από την κάθοδο, που είναι αρνητική, υπάρχει ένα περιβάλλον αρνητικών ιόντων υδροξυλίου (OH). Αυτό προκαλείται από την αλληλεπίδραση των ηλεκτρονίων με μόρια του νερού στην κάθοδο, υδρολύοντας τα μόρια του νερού σε υδρογόνο και μόρια υδροξυλίου. Η ίδια 5αντίδραση συμβαίνει στην άνοδο. Ωστόσο, επειδή η άνοδος έχει θετική πολικότητα, τα πρωτόνια (ιόντα υδρογόνου) δημιουργούν το περιβάλλον γύρω από την άνοδο.

Στιγμιαία, και το υδρογόνο και τα ιόντα υδροξυλίου αποτελούν μορφές γύρω από τα ηλεκτρόδια με μαξιλάρια (pad electrodes). Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου το ιοντικό περιβάλλον γίνεται υδρογόνο γύρω από το ηλεκτρόδιο της ανόδου και το υδροξύλιο γύρω από το ηλεκτρόδιο της καθόδου. Επειδή το υδρογόνο είναι εκείνο που οδηγεί στη δημιουργία ΑΤΡ, αυτό που ακολουθεί τότε, ως υπολειμματική επίδραση μετά την διακοπή του διεγέρτη με μικρορεύματα, είναι ότι η παραγωγή ΑΤΡσυνεχίζεται στη θέση αυτή.

Εντωμεταξύ, στο αρνητικό ηλεκτρόδιο, η παραγωγή ΑΤΡ παύει αμέσως μετην διακοπή της διέγερσης, διότι δεν υπάρχει υπολειμματικό υδρογόνο στην περιοχή. Τα πρωτόνια (Η+) έχουν πολύ ισχυρή επίδραση σ’αυτό το σημείο. Στο διάγραμμα 2 φαίνεται ότι τα πρωτόνια διασπείρονται προς μια περιοχή με λιγότερα πρωτόνια, δηλ. από τη μεριά της ανόδου προς τη μεριά της καθόδου. Ενώ τα πρωτόνια (Η+)αποδημούν μέσα από τον ιστό, προκαλούν την αυξημένη δημιουργία ΑΤΡ.

Αυτή η δημιουργία ΑΤΡ μπορεί να εξηγηθεί μέσω της θεωρίας του Mitchell της διαδικασίας παραγωγής ΑΤΡ στην εσωτερική μεμβράνη των μιτοχόνδριων  η χημειώσμωση (chemiosmosis). Αυτή η θεωρία εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο τα μιτοχόνδρια δημιουργούν ΑΤΡ μέσω οικείων διαδικασιών όπως η αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων και ο κύκλος του κυκλικού οξέος (κύκλος του Krebs). Στη θεωρία του Mitchell, βλέπουμε ότι το ιοντισμένο υδρογόνο (πρωτόνια) πυροδοτεί την αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων μέσω της ένωσής του με NADH για να δημιουργήσει NADH+, όπως και με FAD για να δημιουργήσει FADH2 και άλλους μεσολαβητές. Η καθαρή επίδραση κάθε κύκλου της αλυσίδας μεταφοράς ηλεκτρονίων είναι η εισαγωγή 6 ιόντων υδρογόνου ανάμεσα στις εσωτερικές και εξωτερικές μιτοχονδριακές μεμβράνες. Σ’αυτό το σημείο, το ΑΤΡ υδρογόνου ενεργοποιείται χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα υδρογόνου ανάμεσα στις μεμβράνεςκαι ενεργοποιεί την παραγωγή ΑΤΡ. Αυτό γίνεται με την πρόσθεση μιας ομάδαςφωσφορικού άλατος στο ADP για να δημιουργήσει ATP (βλ. σχεδιάγραμμα 1 […]).Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως οξειδωτική φωσφορυλίωση. Το ΑΤΡ σ’αυτό το σημείο μεταφέρεται έξω από τα μιτοχόνδρια μέσα στο κυτταρόπλασμα του κυττάρου όπου αποθηκεύεται μέχρι να χρησιμοποιηθεί.

Συμπεράσματα

Το ΑΤΡ μπορεί να παραχθεί από το σώμα μας με πολλούς άλλους διαφορετικούς τρόπους απ’εκείνους που αναφέραμε παραπάνω. Ωστόσο, αποτελεί μια πολύ δυναμική πηγή ενέργειας, και στη θέση του τραύματος ή της εξάντλησης καιτου μικροτραύματος, οι προμήθειες ΑΤΡ μπορεί να ελαττωθούν. Η ηλεκτροθεραπεία με μικρορεύματα δίνει μια μοναδική και θαυμάσια απάντηση στην ίαση ιστών. Από κλινικής άποψης, η ηλεκτροθεραπεία με μικρορεύματα είναι επίσης μια ποιοτική θεραπεία για πολύ βαθιά τραύματα, διότι προκαλεί λίγη αν όχι καθόλου αίσθηση. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ή να γνωρίζουμε ότι εκτός απ’αυτήν την μοναδικότητα, η ηλεκτροθεραπεία μεμικρορεύματα έχει πολλές από τις αρετές άλλων ηλεκτροθεραπειών: δηλ. εφαρμόζεται για τον έλεγχο του πόνου, τη χαλάρωση των μυών και την επανεκπαίδευση των νεύρων. Είναι επίσης κάπως μοναδική στο ότι είναι ικανή να αυξήσει την αγγειακή διαπερατότητα και στην χρήση της ως μέσον ηλεκτρικής βελονοθεραπείας. Τα εργαλεία μικρορευμάτων ηλεκτρικού νερομυïκού ερεθισμού (TΕΝS) έχουν την ικανότητα να εντοπίσουν την βιοηλεκτρική κατάσταση του ανθρώπινου σώματος, και έχουν αποδειχθεί ως αξεπέραστο πρότυπο τεχνολογικής υπεροχής στον κλινικό τομέα.